Verberg winkelmandje
U heeft geen artikelen in uw winkelmandje.

Shiitake

  • shiitake
  • paddenstoelen

Hoewel Chinezen dit beslist als geschiedvervalsing zullen bestempelen, wordt de shiitake sinds mensenheugenis een Japanse paddenstoel genoemd. Niet omdat hij slechts in Japan zou groeien, maar omdat hij vanuit de Japanse keizershoven zijn culinaire opmars maakte onder een vanzelfsprekend Japanse naam.

De take (paddenstoel) werd in het wild ontdekt op eikensoorten (shii) en die hebben we hier ook; vandaar dat shiitakes inmiddels wereldwijd gekweekt worden in soorten, maten en smaken. Shiitakes doen het uitstekend in Aziatische soepjes. Wie een vegetarische noedelsoep maakt, voegt met shiitakes niet alleen bite, maar ook smaak toe: geurig, aards en intens, dus uitermate geschikt voor hartverwarmende gerechten in de herfst.

In de Chinese keuken mogen ze shiitakes graag vullen met een mengsel van varkensgehakt met knoflook, gember en peper om ze vervolgens in een koekenpan of in de oven te laten garen.

Of je snijdt ze in repen, haalt die door ei en paneer en vervolgens frituur je ze in hete arachideolie. Shiitake-fingers zijn dat en je mag je vingers er - met een lekkere chilidip - bij opeten.

Datzelfde geldt voor shiitakes die je een minuut of 15 stooft in een mengsel van mirin of sake (rijstwijn) met verse gember, een schepje bruine basterdsuiker en Japanse sojasaus. Laat inkoken tot de paddenstoelen zacht en gaar zijn en het vocht is ingedikt tot een sausje. De shiitakes kun je laten afkoelen en vervolgens oprollen in sushi, verwerken in een spring roll (loempiaatje) of serveren op een salade van wakame en geroosterd sesamzaad.