Verberg winkelmandje
U heeft geen artikelen in uw winkelmandje.

Prakken die hap!

Stamppot, of stoemp zoals onze Zuiderburen het noemen, is wintervoer bij uitstek. Comfort food avant la lettre. Een oerHollands en eeuwenoud gerecht. Toch? Nou nee. 

Klein geschiedenislesje: toen op 3 oktober 1574 Leiden werd bevrijd van de Spaanse belegering en de Spanjaarden halsoverkop vertrokken, lieten zij potten vol geprakte wortels, uien, pastinaak en vlees achter. Deze ‘hutspot’ wordt in Leiden op 3 oktober nog altijd gegeten ter viering van Leidens ontzet. Al is in de loop der tijd de pastinaak vervangen door aardappelen.

Stamppot is dus geen Nederlandse uitvinding. Verder is het ook geen eeuwenoud onderdeel van de Nederlandse keuken. Volgens Jacques Meerman, auteur van ‘Kleine geschiedenis van de Nederlandse Keuken,’ is stamppot namelijk veel jonger dan we denken. “Er bestonden wel recepten met de ingrediënten voor stamppot, maar het stampen op zich doen we pas sinds het einde van de negentiende eeuw,” aldus Meerman.

Stamppot heeft dus in een relatief kort tijdsbestek een plek veroverd in ons collectieve geheugen en de Nederlandse keuken. Geheel verwonderlijk is dat natuurlijk ook weer niet: je kunt er nu eenmaal alle kanten mee op. Qua structuur, qua ingrediënten en qua smaak. Wat te denken van een andijvie-gierst stamppot met gebakken shiitake, een heerlijk bordje groene stoemp met zeekraal en gestoomde zalm of een zuurkoolstamppot met mosterd-appeltjes? Het is slechts een kleine greep uit de lijst stamppotrecepten die nu te vinden zijn op onze stamppot pagina. Kortom, stampen die prak!