- Knettervers voedsel en (bijzonder) lekkere producten!
- Voor zondag 21:00 uur besteld = dinsdag in huis
- Voor woensdag 21:00 uur besteld = vrijdag in huis
- wat maak ik met
Shiitake
De shiitake maakte vanuit de Japanse keizershoven zijn culinaire opmars. De take (paddenstoel) werd in het wild ontdekt op eikensoorten (shii). Inmiddels wordt deze paddenstoel wereldwijd gekweekt in soorten, maten en smaken. Maar wat maak je ermee? Lees meer op ZTRDG.nl.
Broodje gezond
‘Twee glazen rode wijn per dag gezond?’ Marlijn en Ersin zoeken het uit. Ze praten met wijnliefhebbers en geheelonthouders.
Kikkererwten en Hummus.
Tegenwoordig kun je alle soorten hummus kopen maar het is ook leuk om je eigen variant te maken. En, helemaal niet moeilijk. Wij hebben een basis recept voor je gemaakt waar je aan toe kunt voegen wat jij lekker vindt. Dus duik de keuken in en maak je eigen signature hummus. Bon apetit!
Handen in de lucht voor Pindakaas
Kijk uit! Dit wordt je nieuwe verslaving. . Zeker als je net zo gek van deze pindakaas bent als wij. Wij hebben in ieder geval een paar favorieten combi's en tips voor je op een rij gezet.
Raapstelen
Raapsteeltjes zijn de mooiste, teerste en misschien wel de lekkerste lentegroente. Gelukkig is het raapsteeltje gerehabiliteerd. Er is zelfs een kookboek naar genoemd en ze staan in kleine-bosjes-met-een-elastiekje bij de betere groenteboer te pronken. Oh ja, je koopt ze nu ook op ztrdg.nl
Salie
Hoog genoteerd in onze kruiden top 5: salie. Onverwoestbaar groeit het in ieder kruidentuintje. Hoe schraler de grond, des te beter je salie het doet. En omdat je er dan zoveel van hebt, kun je er ook eindeloos mee koken. Salie smaakt al sinds mensenheugenis geweldig met ui. Probeer maar eens: flink wat uienringen smoren, salie erbij, drupje calvados of een scheutje cider als je dat in huis hebt en serveren bij een gegrild varkenskarbonaadje.
Rabarber
Het lijkt fruit, het is een groente. Een onvervalste lentegroente zelfs. Rabarber steekt vanaf maart langzaam zijn gekrulde blad en bloemknoppen boven de grond en rolt zich dan in no time uit tot de bekende lange groenrozerode stelen. Hoe dunner en steviger die stelen, des te lekkerder je rabarber.
Peulen, doperwten en tuinbonen
Een warm pleidooi voor zelf doppen. Een fluitje van een cent is het. Een peulenschil zouden we bijna zeggen.
Hollandse nieuwe haring
Wat maakt ZTRDG met Hollandse nieuwe haring?. Lees meer op ZTRDG.nl.
Dragon
Wat maakt ZTRDG met dragon? En wist je dat er een Russische en Franse versie is?
Tomaten
Honderdvijftig soorten tomaten beschrijft kweker/schrijver Peter Bauwens in zijn boek Tomaten, pepers en aubergines - klein, ovaal, geblokt, peervormig, gestreept, oranje, geel, rood, groen, zwart, roze en zelfs wit, met namen als Southern Night (inderdaad: zwart) en Taxi (geel). Lees meer op ZTRDG.nl, waar je veel recepten met tomaat vindt.
Pruimen
De pruimentijd is aangebroken en die duurt eigenlijk maar kort. Tenminste: als je mooie, rijpe, Nederlandse pruimen wilt eten. Lees er meer over op ZTRDG.nl waar je ook lekkere pruimenrecepten vindt.
Snijbiet
Hoe meer je ervan plukt, hoe meer er groeit en op z'n Hollands gezegd, vinden we dat behoorlijk 'waar voor je geld'.
Granaatappels
Karmozijnrood zijn de pitjes daarvan en het sap dat eruit barst als je ze kauwt is tintelfris zurig.
Hollandse kaasplank
Domweg gelukkig worden we van een kaasplankje na het eten. En daarmee gaan we het liefst op de Hollandse toer.
Sterappeltjes
Het mooiste appeltje van de winter? Dat is het sterappeltje. Klein, knalrood, met bleekwit-bijna-roze vruchtvlees en een prachtige ster bij het klokhuis. Lees meer op ZTRDG.nl.
ui
Een eeuwige bijrol lijkt gereserveerd te zijn voor de nederige ui. Onmisbaar in de bouillon, de pastasaus, de risotto en de piperade. Onontbeerlijk in stoofjes en hutspot. Maar een glanzende hoofdrol, ho maar! Wat maak ik met ui? Lees meer op ZTRDG.nl.
grapefruit
Wat maak ik met... grapefruit. Bijvoorbeeld deze heerlijke salade.
ingelegde citroenen
Ingemaakte of ingelegde citroen smaakt fris, maar niet zo bijtend fris als verse. Het is een ingrediënt dat vooral in de Noord-Afrikaanse keuken veel wordt gebruikt. Ze zien er lekker uit, maar wat maak je ermee? Lees meer op ZTRDG.nl.
witlof en roodlof
Witlof en roodlof zijn uitgevonden door de Belgen, die op het idee kwamen om de wortels te 'trekken' in een donkere ruimte.
Pastinaak
Pastinaak, een uit de kluiten gewassen wortelgewas dat inmiddels als niet-meer-vergeten groente bekend is.
Steranijs
Steranijs smaakt frisser, peperiger en 'warmer' dan onze noordelijke anijs en wordt hoofdzakelijk gebruikt als smaakmaker in hartige gerechten: soepen, marinades en sauzen. Lees meer op ZTRDG.nl.
esdoornsiroop
Verrukkelijk over pancakes, over wafels en wentelteefjes en bijzonder lekker in de havermoutpap, maar er kan nog véél meer mee.
cress
Wondertje van smaak, vitaminen en levenskracht samengebald in een miniplantje.
platte peterselie
Wat maak ik met bladpeterselie? Die ruikt lekker, smaakt fris-kruidig en doet het wonderwel in soepen, salades en sauzen.
bloemkool
Gelukkig kunnen we anno 2012 zuchten van opluchting. De wereld is te klein of juist te groots voor misplaatste hipperigheid. En de leukste én hipste mensen stelen de show met bloemkool. Wat ze er mee maken? Lees meer op ZTRDG.nl.
honing
Magische zoetstof. Wordt op ingenieuze wijze gemaakt wordt door bijen en wij mensen dat kunstje niet na kunnen doen.
Djeroek poeroet en citroengras
Onmisbaar in de Aziatische voorraadkast: citroenblad en citroengras, twee lichtvoetige ingrediënten die aan menige soep, stoof of roerbak dat betoverende, fris-citroenige aroma geven. Lees meer op ZTRDG.nl.
bleekselderij
Bleekselderij is de gebleekte variant van groenselderij: anders van kleur, iets minder uitgesproken van smaak, maar toch van dezelfde familie.
Peterseliewortel
Wortelpeterselie of peterseliewortel, noem 'm zoals je wilt en maak er vooral iets lekkers mee; dat verdient zo'n onontdekte wortel beslist. Peterseliewortel lijkt op pastinaak, maar oogt, ruikt en smaakt nét even anders. Lees meer op ZTRDG.nl.
suikermais
Gek spul is het, maïs. Het wordt wereldwijd op dusdanig grote schaal geteeld, dat de Westerse voedingsindustrie het bijna overal in stopt om er vanaf te komen. In de eerste plaats in kippen, koeien en varkens om ze af te mesten. Maar maïs zit ook in ons eigen voer: in koekjes, chips, snoep, frisdrank, toetjes en brood bijvoorbeeld. Wat maak ik met suikermais? Lees meer op ZTRDG.nl.
paprika
Capsicum annuum is de botanische naam van de paprika en binnen die familie is de variëteit enorm. Variërend van wit, bleekgroen, lichtgeel en paars tot oranje, knalgeel en rood. En van zoet en fris tot behoorlijk heet. Wat maak ik met paprika? Lees meer op ZTRDG.nl.
Pompoenpitolie
Goede pompoenpitolie wordt koud geperst uit ontvliesde, geroosterde pompoenpitten en is verschrikkelijk gezond en ook erg lekker. Lees meer op ZTRDG.nl.
Quinoa
Supergraan van kleine ronde korreltjes vol eiwitten, vitamines B en mineralen zoals magnesium, ijzer, zink en koper.
rode ui
Uien heb je niet alleen in de kleuren wit, rood en geel, maar ook in de (bijbehorende) smaken zoet, half-scherp en scherp. Rode uien verenigen best of both worlds: fris genoeg om rauw door een salade of op een broodje te kunnen doen. Zoet genoeg om tijdens het stoven, roosteren of grillen te karamelliseren. Lees meer op ZTRDG.nl.
Zuring
In het rijtje der vroege voorjaarsgroenten (raapsteeltjes, rabarber, groene asperges) neemt zuring een bescheiden plaats in omdat je het in de winkel niet vaak tegenkomt en in het wild vaak niet herkent. Zuring koop je in kleine bosjes op de boerenmarkt of bij die ouderwets-goede groenteboer. Thuis maak je er een elegant soepje van. Lees meer op ZTRDG.nl.
rode kool
Rode kool lijkt getrouwd te zijn met het appeltje. Maar wie wil experimenteren kan ook andere smaakmakers toevoegen.
koffie
Soms willen we er soms iets leuks mee doen zodat je het kunt eten. Wat maak ik met... koffie?
eekhoorntjesbrood
In Nederland heten ze 'eekhoorntjesbrood', in Frankrijk 'cèpes' en in Italië zeggen ze liefkozend 'funghi porcini'.
gember
Vers, als wortel; gedroogd en gemalen tot poeder; als pasta; en in plakjes, bolletjes of blokjes, ingemaakt in zoet of zuur.
pistache
Door de paté, door een pilaf, als korstje op een lamsrack én bij de spruitjes.
Kaneel
De schors van de kaneelboom wordt afgepeld en de onderlaag ervan wordt opgerold en gedroogd waardoor de zogenaamde kaneelstokjes ontstaan
Waterkers
Eén kweker hebben we in Nederland, die ons jaarrond voorziet van deze pittige groene blaadjes.
Jonge kapucijners
Kapucijners: die eet je met spekjes en dat is echte winterkost. Toch? Nope. Als je wilt proeven hoe lekker kapucijners (kunnen) zijn, eet je ze in juni, want dan zijn ze vers. Lees meer op ZTRDG.nl.
Aardbeien
Een jaar geleden staken we nog de loftrompet over de 'smaakaardbeien' van Held Jan Robben en hielp ZTRDG mee met een ware strawberrymob om ze beter gedistribueerd te krijgen. Voor alle fans is er nu de online aardbeienacademie. Lees meer op ZTRDG.nl.
Knoflook
Knoflook, wat maak je er níet mee? De tzatziki kan niet zonder, de krokant gebakken aardappels worden een feestje en risotto krijgt er diepte door. Geen knoflook in huis hebben is (bijna) net zo ondenkbaar als koken zonder peper en zout. Lees meer op ZTRDG.nl.
Kruisbessen
Een smakelijke kruisbes is zoet met een licht zuurtje. 'Tart' noemen Engelsen dat en die smaak doet het uitstekend in allerlei zoetigheid - van taart tot toet - die daardoor niet mierzoet wordt, maar juist lekker fris en fruitig. Lees meer op ZTRDG.nl.
Bosbessen
Bosbessen zijn belachelijk gezond, zitten bomvol anti-oxidanten en zijn ook nog eens bijzonder lekker.
Wodka
'Watertje' betekent wodka in het Russisch, want wodka is net zo kleur-, geur- en smaakloos als wat er bij ons uit de kraan komt en dat maakt het uitermate geschikt om mee te koken. Lees meer op ZTRDG.nl.
Azijn
Door azijnbacteriën te laten reageren met wijn, appelsap, most, sherry, cider of champagne verzuurt zo'n vloeistof langzaam maar zeker en ontstaat er iets moois. Maar wat kun je koken met azijn? Lees meer op ZTRDG.nl
Walnoten
Walnoten zijn dankzij hun onverzadigde vetzuren ontzettend goed 'voor hart en bloedvaten' en ook nog hartstikke lekker.
Knolselderij
Dit knoestige broertje van bleekselderij en bladselderij moet keihard zijn als je ‘m koopt, dan is ie nog lekker vers.
Restjes kalkoen
Restjes kalkoen, daar kun je in de eerste plaats verschrikkelijk lekkere sandwiches mee maken. Lees meer op ZTRDG.nl.
Polenta
Voor vrijwel alle Italianen is polenta typische herfstkost. Ze eten er liefst funghi bij (gebakken paddenstoelen), een dikke vleesragú of, op z'n allersimpelst, boter en kaas (fontina). Lees meer op ZTRDG.nl.
Mosterd
ZTRDG heeft door heel Nederland z'n mosterdadressen en die delen we natuurlijk graag met je.
Dukkah
Het klinkt als een uitroep van Jamie Oliver, het ís een Egyptisch specerijen-notenmengsel, het wordt in karrenvrachthoeveelheid in Australië geconsumeerd en het is goddelijk lekker om te dippen: dukkah! Lees meer op ZTRDG.nl.
Aardpeer
Ook Jamie Oliver is dól op aardperen. Hij noemt ze garlicky and mushroomy en gorgeous. Zo is het maar net, zouden we daar aan toe willen voegen.
Kikkererwten
We hebben ze altijd in huis; gedroogd en in blik. et simpelste kikkererwtenrecept
Aubergine
Inmiddels zijn we toe aan iets anders, aan heel veel anders, als we aubergines mee naar huis nemen. Allereerst letten we erop dat we een goede aubergine mee naar huis nemen: matglanzend moet hij zijn en vooral stevig, dé voorwaarde om 'm straks lekker zacht en bijna-romig te krijgen. Lees meer op ZTRDG.nl

Foelie
Een feestelijk frummeltje in schakeringen van donkergeel tot bijna-rood, dat vaak gebruikt wordt in dranken en desserts.

Amandel
Wie van zoet houdt, heeft ze altijd in huis: amandelen. Je kunt er amandelspijs mee maken of marsepein. Modieuze bakkers gebruiken ze voor de macarons. Italofielen in de cantuccini en de Florentines. Traditionele bakkers stoppen ze natuurlijk in gevuld speculaas. Cees Holtkamp maakt er zowel amandelkrullen mee als zoute stengels. Een stuk veiliger en minstens zo spectaculair is de clementine cake - een goddelijke mandarijnencake van Nigella Lawson. Lees meer op ZTRDG.nl.

Lente ui
Een lente-ui nodigt uit om zich te laten behandelen als minipreitje.

Bladerdeeg
Altijd handig om in de diepvries te hebben: een pakje roomboterbladerdeeg. Hoewel we niet te beroerd zijn om zelf een kroketje te draaien of bouillon te trekken zijn er dingen die we graag overlaten aan een ander. Bladerdeeg maken dus. Lees meer op ZTRDG.nl.

Kastanjes
De meest klassieke aller kastanjecombi's is die met spruiten. Maar wie de smaak te pakken heeft, gaat er mee bakken en braden.

Schenkel
Wat we met vlees-met-botten moeten? Of botten-met-vlees? Met een schenkeltje of een mergpijpje of een kippenkarkasje? Wij weten het wel! We maken er bouillon van. Risotto, sauzen, stoofjes en soepen: daar heb je bouillon voor nodig. Lees meer op ZTRDG.nl.