Verberg winkelmandje
U heeft geen artikelen in uw winkelmandje.
  • Wisselend aanbod per dag
  • op woensdag & vrijdag alle producten beschikbaar      
  • Meer weten over ZTRDG?

KOOKTV

Televisieprogramma’s zijn zeer bederfelijk. Nee, niet verderfelijk, dat is een andere discussie. Bederfelijk in de zin van korte houdbaarheid. Maar er is één soort programma dat de tand des tijds in volle glorie blijft doorstaan: kookprogramma’s. Hoe dat komt? 

Simpel. Kookprogramma’s en hun koks evolueren gewoon mee met de tijd. Waar zingend je emoties uiten of in het wilde westen op bandieten schieten al een tijdje uit de mode is en zelfs 007 bijna ouderwets begint te worden (het is elke keer weer een stretch om hem modern ouderwets te laten blijven), kunnen kookprogramma’s ons zonder moeite blijven spiegelen. We kijken naar Nigella omdat we net zo sexy willen zijn. En Jamie, die lieverd, die kookt toch ook alles in 30, nee, 15 minuten? En laten we er vooral een wedstrijd van maken. Door te koken, zijn we. Wie kookt, die leeft. En dat is altijd zo geweest.

Julia Child is nog immer een legende. Haar bescheiden, onverstoorde – en ietwat rommelige – manier van koken maakte haar geliefd onder alle leeftijden. Julia stak overal haar vinger in, likte lepels af, liet dingen vallen en gooide ze vervolgens zonder pardon weer in de pan. Zo verschrikkelijk anders dan al haar voorgangers. En ook zo anders dan nu: alles wat imperfect is, editen we er uit. Dat is de tijdgeest, digitalisering ten top. Logisch ook, want alles moet sneller, gelikter en beeldschoon zijn. De recepten zijn misschien niet eens zo veel veranderd, maar tegenwoordig draait alles om presentatie. Door sexy gastheren en –vrouwen natuurlijk. Met veel close-ups van lippen, vingers en fingerlicking good food

Kookprogramma’s lijken naadloos mee te kunnen veranderen met culturele en culinaire voorkeuren. Het begon allemaal op de radio met nuttige tips voor huisvrouwen. Al snel werd het een tv-debuut in de jaren ’40. Na de nuttige kooktips volgden het zich vergapen aan de – al dan niet bereikbare – uitbundige levensstijlen en culinaire excessiviteit van de jaren ’80. Om dit vervolgens op te volgen door de celeb-hongerige reality-gekte van het millennium. What’s next? Één ding is duidelijk: kooktv is here to stay.