Verberg winkelmandje
U heeft geen artikelen in uw winkelmandje.
  • Wisselend aanbod per dag
  • op woensdag & vrijdag alle producten beschikbaar      
  • Meer weten over ZTRDG?

Koek en Zopie

Er ligt zowaar natuurijs. En bij ijs hoort natuurlijk koek & zopie. Waar onder die noemer tegenwoordig gevulde koeken en warme chocolademelk of glühwein wordt verkocht, werd er vroeger onder zopie warme punch verstaan. En ga je nog verder terug (zo tussen de 17e en 19e eeuw) dan kom je de ‘echte’ zopie tegen. Een mengsel van bockbier en rum waar eieren, kaneel en kruidnagel aan werd toegevoegd. Verwarmen en klaar is je zopie. 

IJs en zopie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De reden is even simpel als vermakelijk. Een bevroren rivier, meer of plas gold als een vrijstaat waar de wetten die op het land dan wel het water golden, niet van toepassing waren. Het gevolg? Hoerenloperij, gegok en gezuip. Dat laatste snappen we wel. En daarom tot besluit nog even een paar mooie, winterse recepten voor liefhebbers van warme dranken en alcoholische versnaperingen. Zie hier onze eigen zopie, een recept voor Glögg (het Scandinavische antwoord op glühwein) en een verrukkelijke koffie chocolademelk, inclusief marshmallows.