Verberg winkelmandje
U heeft geen artikelen in uw winkelmandje.
Ayla Groenveld & Ger Entjes

Ayla Groenveld & Ger Entjes

Iets ten zuiden van Rolde, in het Drentse plaatsje Nooitgedacht, houden Ger Entjes en Ayla Groenveld op De Kruidenwei zo’n 140 melkgeiten. Een bont gezelschap is het, want om een sterke kudde te krijgen, hebben Ger en Ayla gekozen voor een combinatie van rassen die het goed doen op ‘ruwvoer’. Dat betekent dat de dieren hun eigen kostje bij elkaar scharrelen in het weiland achter de boerderij en zich daar niet alleen tegoed doen aan gras, maar ook aan allerlei soorten kruiden. Da’s gezond voor de geiten, goed voor de melk en uitstekend voor de smaak van de kaas.

Het assortiment kazen dat op De Kruidenwei gemaakt wordt van biologische geitenmelk strekt van kleine verse geitenkaasjes tot rauwmelkse Alba (een Nederlandse versie van feta) en de blauwschimmelkazen Lady’s Blue en Little Blue Star. Blauwschimmelkaas maken is een vak apart, vindt Ayla. Het heeft even geduurd voordat ze dat in de vingers had en de kunst is nog altijd om feeling te hebben voor alle variabelen die bij het kaasmaken komen kijken. Dat ze er goed in is, blijkt wel uit de onderscheidingen die haar kazen in de loop der jaren kregen. Drie keer zilver bij de World Cheese Awards en binnen eigen landsgrenzen verkozen tot ‘Beste Nederlandse kaas’.