Verberg winkelmandje
U heeft geen artikelen in uw winkelmandje.
Eelco de Boer

Eelco de Boer

In de weiden langs het stroomgebied van de Drentsche Aa lopen sinds jaar en dag de koeien van Ko van den Berg en Marjan Anders. Middenin dit natuurgebied, ‘in dienst van Staatsbosbeheer’, grazen ze daar het land schraal en hebben ze elke dag de keuze uit een keur aan gras en wilde planten. Dat is niet alleen goed voor hun gezondheid, maar ook voor de kwaliteit van de melk, weet Eelco de Boer, de man achter de zuivel van Drentse Aa. Zo kleinschalig en vol aandacht als Ko en Marjan boeren (ze hebben maar 20 koeien), zo gaat Eelco aan de slag met hun melk.

‘De roomboter is ’s zomers goudgeel door de caroteen die in het gras voor de koeien zit’

In het Drentse dorpje Rolde maken Eelco en Lidwien de Boer al 31 jaar hun biologische zuivel in kaasmakerij Karwij. Ooit begonnen met kwark, boter en karnemelk is het assortiment gestaag uitgebreid, maar er wordt nog steeds op ambachtelijke wijze gewerkt. Voor het aanzuren van de melk voor yoghurt en karnemelk gebruikt Eelco andere cultures dan gangbaar is, waardoor ze heel fris en zacht smaken. En de aangezuurde melk wordt ook nog echt gekarnd, waardoor er karnemelk en roomboter ontstaan. Het resultaat: zuivel die ongekend vol van smaak is - of je nu de lobbige Yogarde proeft, de goudgele roomboter of de dikke, zachtzure yoghurt.